IS ER CARRIERE NA DE DOOD?

Voor-oordelen. We hebben er allemaal wel eens last van. Niets menselijks is mij vreemd, dus ik ook.

Pak nou die kandidaat voor een marketingfunctie. Veel aanbod van sollicitanten, weinig mogelijkheden vanuit het bedrijfsleven. We zijn vaak ook die marketeers een beetje beu, met hun luchtfietserij. De zogenaamde creatieven slaan eveneens niet zelden de plank mis. Nee, ook bij No Nonsense Consultancy blijven we maar liever, en gewoon, onszelf. En daarmee word je, in deze tijd, vanzelf bijzonder.

Terug naar die voor-oordelen. Ik bel iedere kandidaat die ik in principe zou willen zien en spreken, van tevoren eerst even op. Dan krijg je al een mooie indruk. Zo’n kandidaat zit dan dus in de tweede ronde. Een telefonisch interview, voordat de koffie wordt geserveerd in Valkenswaard. Enthousiasme, voorbereiding, ambitie, goede manieren, motivatie. Het zijn maar een paar kleinigheidjes hoor, maar ik vind ze desondanks toch de moeite waard. Dat haal je namelijk niet uit een cv, of een LinkedIn-profiel (…).

Dus een vacature voor een marketeer. Uit de vele honderden reacties maak je een selectie en je gaat bellen. Erg interessant, als ze hun telefoonnummer tenminste op hun cv hebben gezet. Maar deze knaap belde überhaupt niet terug nadat ik zijn voicemail had ingesproken. Huh, hoe commercieel ben je dan helemaal? Wil je écht graag? Ik heb geen nummeronderdrukking, dus hij zou me toch gewoon even kunnen terugbellen? Een slecht begin, vond ik. Maar die cv triggerde toch voldoende om er nog eens achteraan te gaan. Precies de juiste opleiding, redelijk stabiele werkervaring. Jong, nog te vormen en betaalbaar. U kent dat allemaal wel. Dát willen die werkgevers.

Na twee dagen nogmaals de telefoon gepakt. En ja, contact. Ik kon de vraag niet onderdrukken waarom hij niet zelf het initiatief even had genomen. Ja ja, maar hij was druk met de voorbereidingen voor het komende carnaval. En hij had mij zeker nog wel gebeld, zo legde hij uit.

Ik sprak er die avond even over met Milia, in relatie tot een paar andere kandidaten die eigenlijk meteen wél op gesprek konden komen. Die hadden nota bene al een baan, en deze vent zat zonder werk. Oftewel, wat mag je nou eigenlijk wel en niet (meer) verwachten? Ondertussen had ik de jongeman desondanks uitgenodigd voor de koffie.

Eenmaal in Valkenswaard vroeg hij thee. Hij had onlangs een zware maagoperatie ondergaan, en koffie was niet zo goed (meer) voor hem. Ook dat is een binnenkomer. Er ontwikkelde zich een goed en open gesprek, in een leuke ontmoeting. Inhoud. Ideeën. Over en weer. Aangekomen bij de thuissituatie, bleek zijn vriendin enkele maanden geleden te zijn overleden. Kanker. Ja, er was het nodige gebeurd zo zei hij. Maar mij was het al wel duidelijk waarom. Over niet snel terugbellen gesproken. Dat carnaval, die voorbereiding. Het hoefde even niet meer zo voor hem. Genieten, plezier hebben, vergeten. Verstrooiing in plaats van carrière maken.

Ik vond en vind dat hij gelijk heeft. Nu, nog even of langer. Alle respect. En ik ben blij dat ik hem heb uitgenodigd, en de werkelijke drijfveren en attitude samen aan tafel heb kunnen onderzoeken. Daar zijn hij en ik beter uitgekomen.

Het is maar een voorbeeld van luisteren en zien, in plaats van uitsluitend afgaan op snelle indrukken en onderbuik. Want dan ga je zelf af.

Balans
Kort en goed: trek niet te snel conclusies.

Een reactie op “IS ER CARRIERE NA DE DOOD?

  1. Leuk geschreven weer Ton, en een mooi onderwerp !

    Leuke clip van Klaverblad….Laat zien dat er een aardig realiteitsverschil is tussen de ‘snelle jongens’ en het management.

    Net zoals de realiteit van de “voorbereidend-carnavalvierder” wat anders lag dan de jouwe.

    Like

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.