VERWACHT HET ONVERWACHTE

Eigenlijk ben ik toch wel heel benieuwd hoe Ajax het zo meteen gaat doen. Je zoekt toch wat verstrooiing in dit soort dagen, waar het “breaking news” onafgebroken op je af komt. Dat is de tijd waarin we leven. Wen er maar aan, probeer ik vooral mezelf voor te houden. Maar ik ben bang dat dat toch niet lukt. Ik wil er niet aan wennen, en zal een andere vorm moeten bedenken om hier mee om te gaan. Rigoureuze stappen sluit ik niet uit, maar maak u geen zorgen. Dat is allemaal zeer privé, en er zal nergens bloed uit komen. Weet al langer dan zestig jaar wat ik doe, als het gaat om de belangrijkste beslissingen. En denk daar meer dan gemiddeld over na. Sta er ook bij stil, soms letterlijk. De ratio die voortdurend wordt uitgedaagd door de emotie, of is het omgekeerd? Kent u dat? En weet ú dan wie er gaat winnen?

Heel plat geldt die laatste vraag ook voor zo meteen. Nee, niet Ajax. Zonder publiek, zonder passie, zonder beleving. Alleen maar wat anders, om even ‘weg’ te zijn. Nee. Ik bedoel natuurlijk de Amerikaanse verkiezingen. Daar moet ik nu wel een stukje over schrijven, even snel gezien die wedstrijd, want anders heeft het geen zin meer. Ik heb niet voor niets meer dan eens over het allesvernietigende beleid van Donald Trump geschreven. En niet voor niets aan de rechterkant van deze pagina’s al langer dan een jaar of twee een aftelmoment gepubliceerd: wel of geen tweede termijn voor Trump? Ik zal hem nu weghalen, want het is op. De tijd. Het gaat gebeuren.

Maar wat? Ik denk twee dingen: Joe Biden gaat winnen en Trump gaat niet verliezen. Ik verwacht dat hij zijn koffers niet zal pakken, en vast blijft houden aan de macht. Een situatie waarbij hij zich met een klein aantal getrouwen letterlijk verschanst in het Witte Huis sluit ik niet uit. Biden heeft daarover al opgemerkt dat de man desnoods met inzet van het leger uit het Witte Huis zal worden getrokken. Maar de hoogste generaal heeft ook al gezegd dat hij daar niet aan zal meewerken. Dat is een zaak voor het Congres, vindt hij. Hé, er zijn toch nog verstandige mensen in Amerika. Maar ik bedoel maar dat dit soort letterlijk waanzinnige scenario’s al zijn en nog steeds, as we speak, worden onderzocht.

Batterijen juristen staan klaar. Aan beide kanten. Zoals er in de States op alle terreinen “twee kanten” zijn. Met een schijnbaar onoverbrugbaar, maar desondanks nog steeds breder wordend ravijn daartussen. Ik heb het hier daarom al gehad over de mogelijkheid van een derde burgeroorlog daar. Over een paar uren kunnen we er middenin zitten. In dat ravijn.

FAKE

Trump noemt de uitslag straks fake, en een hoax. Uit naam van de vrije Verenigde Staten noemt hij de verkiezingen gestolen. Hij blijft zitten, en schrijft nieuwe uit. Als de coronapandemie voorbij is, dan gaan we opnieuw naar de stembus. “En tot die tijd blijf ik, de Leider van deze geweldige natie, op mijn post.” Het is maar dat u het weet. Wéér een scenario. De retailers daar timmeren niet voor niets hun puien dicht. In de grootste democratie van “het vrije westen”. Ons voorbeeld, onze droom. Vrijheid en ontplooiing. Alles kan. Inderdaad, alles kan.

Zo is het natuurlijk helemaal niet zeker dat Joe Biden wint. Ik volg al een jaartje de belangrijkste polling site van Amerika: 538.com. En de laatste tien dagen heb ik daar de voorsprong van Biden zien teruglopen van 10+ naar een magere 8+. Typerend. Hoe is dat toch mogelijk?

Heeft u die geweldige, driedelige BBC-serie gezien, die de VPRO volkomen begrijpelijk de Trump Show heeft genoemd? Letterlijk adembenemend. Die man is compleet onvoorspelbaar, niet en nergens over geïnformeerd, maakt alleen maar vijanden, stoot af, beledigt alles en iedereen, mishandelt vrouwen, is corrupt en zit diep in de schulden. Betitel hem gerust als gek, niet in de dagelijkse spreektaal, maar zoals in One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Hij wilde vier jaar geleden de presidentiële eed niet op de bijbel afleggen, maar op zijn boek The Art of The Deal. Echt waar? Echt waar. Maar hij is ook geniaal. Als mediaman. In die zin onverslaanbaar. Een vreselijke gedachte op deze avond.

Zo’n man, die man, maakt dus nog steeds kans op een tweede termijn. De eerder aangehaalde site 538.com schrijft hier, heel actueel, het volgende over:

Biden’s chances of winning hover between the high 80s and low 90s in our forecast. Don’t get too obsessed with the exact number. What’s important to remember is that Biden is favored, but there is still a path for Trump. Trump might be the underdog, and he needs a big polling error in his favor, but bigger polling errors have happened in the past. A 10 percent chance of winning, which is what our forecast gives Trump, is roughly the same as the odds that it’s raining in downtown Los Angeles. And it does rain there. (Downtown L.A. has about 36 rainy days per year, or about a 1-in-10 shot of a rainy day.)

Verwacht het onverwachte. Alles kan. Dat is de tijd waarin we leven. Resteert nu de tweede helft. Verstrooing, weet u wel.

Capitol grounds in wintertime. Inderdaad. (Photo by Caleb Fisher on Unsplash)

Een reactie op “VERWACHT HET ONVERWACHTE

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.