SIGRID, DAT DOE JE GOED!

Thierry Baudet noemt zichzelf de grote winnaar van de verkiezingen. Hij vertelt wel meer en doorgaans grotere onzin. Maar dat neemt niet weg dat hij verviervoudigt bij deze verkiezingen. Mijn god. Puur racisme, dat waren we al een beetje gewend, maar vooral ook antisemitisme. Het zal zijn kiezers een rotzorg zijn. “Het gaat nergens over.”


OK, alles geteld. We zijn klaar. En nu gaat het dus beginnen.

Over Mark Rutte wil ik het niet meer hebben. Dat is helemaal gelopen zoals voorspeld. Geen bijzonderheden. Het is wachten op het uur van zijn bananenschil, en dat zit ik dan maar uit. Het alternatief is het land verlaten. Maar, om uiteenlopende redenen, het goede nieuws is de spetterende zetelwinst voor Sigrid Kaag. Ja, voor Sigrid Kaag. En dus niet in eerste instantie voor D66. Want zeg nou zelf, denken jullie dat die partij met Rob Jetten als lijsttrekker ook 23 (+4) zetels zou hebben gescoord? Natuurlijk niet. Het bewijs is opnieuw geleverd: vergeet al die partijprogramma’s. Leg ze gerust op de wc. Het gaat om de poppetjes, altijd en overal.

Dat doortrekkend, geeft mij ook de rust om Rutte nog maar even te verdragen. Als hij straks die fatale uitglijer maakt, dan valt de VVD ook. Die club is dan helemaal gezien. En is het tijd voor een nieuw – actueel woord – “motorblok”: D66 en PvdA. Want ik blijf voorlopig nog wel even bij mijn gedachte dat de sociaaldemocraten bij de formatie zullen worden betrokken. Dan worden politiek en maatschappelijk Nederland eindelijk opnieuw uitgevonden. De renovatie, die zo hard nodig is.

Ik blijf ook nog even bij Kaag. Gelukkig eens geen geschiedenis, politicologie of rechten gestudeerd. Een intellectuele attitude, vrouw van de wereld. Bijna 60 jaar oud. Hé, het gaat niet om leeftijd. Maar soms lijk ik de enige die dat vindt. En ik praat nu even als professional over de arbeidsmarkt, zit er al decennia bovenop. Altijd maar jong, jong, jong. Want bij zogenaamd te oud, te oud, te oud (en dat geldt al bij 50+), horen dogma’s als ouderwets, weinig bereidheid tot aanpassing, dus vastgeroest, geen leervermogen meer, fysiek minder belastbaar, geen begrip voor hun omgeving, zeker als die grotendeels uit een nieuwe generatie bestaat en natuurlijk ook al achterstand inzake nieuwe media, alle toepassingen van internet. “Dat is niet hun wereld.” Ze zijn aan het afbouwen, denken aan hun pensioen en worden door hun collega’s op de gang maar al te vaak ‘opa’ of ‘oma’ genoemd.

Kijk met bovenstaand ‘narratief’ in gedachten nog eens naar oma Kaag, die politiek Den Haag in haar eentje opschudt en haar victorie dansend op tafel viert. Sigrid, gefeliciteerd! Dat doe je goed.

(Photo by Rob Walsh on Unsplash)

De poppetjes, daar gaat het dus om. Jesse Klaver, “Jesse, we can!” hoorde ik overal bij vorige verkiezingen. Maar als je persoonlijkheid valt of staat met het oprollen van je witte hemdsmouwen, dan ben je natuurlijk maar een arme ziel. Ik bedoel dat heel letterlijk, en heb medelijden met Klaver. Die jongen bedoelt het niet verkeerd, maar hij mist zó veel. En zijn politieke partij betaalt de prijs. Lilianne Ploumen, ook al eerder over gehad. Genoeg. Zie haar maar als een tussenpaus, mag keurig fractievoorzitter blijven, als haar partij maar Ahmed Aboutaleb en Jeroen Dijsselbloem meeneemt in de onderhandelingen. Tenminste Aboutaleb is de prijs die Rutte zal moeten betalen voor die negen zetels. Hij zal zich realiseren dat hij daarmee het Paard van Troje binnenhaalt, en ook op dat proces kan ik mij verheugen.

Thierry Baudet noemt zichzelf de grote winnaar van de verkiezingen. Hij vertelt wel meer en doorgaans grotere onzin. Maar dat neemt niet weg dat hij verviervoudigt bij deze verkiezingen. Mijn god. Puur racisme, dat waren we al een beetje gewend, maar vooral ook antisemitisme. Het zal zijn kiezers een rotzorg zijn. “Het gaat nergens over.” Omdat Baudet van alle coronamaatregelen af wil, met onmiddellijke ingang, en zelf ook al die regels aan zijn fascistische laars lapt. Hoor je ze marcheren in de straten, in het donker over de natte klinkers? Met veel vlagvertoon, dat gezien de tijd waarin we leven verpakt is in appjes en andere online-uitingen. Brr, maar ‘we’ willen van die verdomde beperkingen af. ‘We’ willen onbeperkt en onbegrensd feesten en beesten. ‘We’ willen en masse de terrassen bevolken. En dus is Baudet goed voor acht zetels. (Het zou ongelofelijk moeten zijn, maar ik hoor ook veel te vaak dat er heel veel mensen op Kaag hebben gestemd, slechts omdat zij zich sterk maakt voor gratis kinderopvang. “Daarom trekt zij relatief ook zoveel jonge kiezers.”)

Huh? Waar blijf ik dan met mijn ideeën over nieuw elan, een meer intellectuele dan populistische benadering, een ander motorblok en de zo noodzakelijke revisie van maatschappij en samenleving? Dan is het dus toch weer opnieuw wat ik in mijn vorige stukje al heb gesuggereerd: dom, onwetend en naïef stemgedrag, ‘go with the flow’. Ook al impliceert dat bepaaldelijk het dreunende exerceren van enge, jonge mannen in de cloud.

Dat is de bruine schaduwzijde van een goudblonde overwinning.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.