DE CULTUS VAN DE OVERHEID

Toenmalig minister Henk Kamp (VVD, alweer) was destijds op regeringsniveau niets minder dan de personificatie van list en bedrog. De mensen voelen zich door hem vernederd en rechteloos weggezet. Vele levens zijn voor altijd veranderd, gezinnen zijn kapotgemaakt en families uit elkaar gedreven. Dat lijkt, ook kijkend naar de toeslagenaffaire, wel de cultus van de overheid.


Misschien eerst nog even kort terugkomen op mijn beide vorige blogs. Daar zijn een paar verontruste reacties op binnengekomen, of ik nu echt denk dat Xi Jinping hier komt bombarderen? Dat werd geconcludeerd uit die “rokende puinhopen” die ik op het einde heb voorspeld, waar ik daarvoor al een Chinese politieagent op een Nederlands zebrapad zou hebben geposteerd. Nee hoor, geen bommen en granaten. In iedere geval niet op Europese grond en gebouwen. Het is heel veel subtieler, en speelt zich bijvoorbeeld af in het binnenste van grote servers, maar ook in al die apparaatjes die jullie gebruiken. Dáár zit die politieagent, en hij ha(c)kt er vrolijk op los. Gewoon, zoals dat nu al overal in China gebeurt. Omdat “Europa” veel te lichtzinnig met al die bedreigingen uit het Oosten, want ook Rusland is een serieuze speler, omspringt, laat staan dat het een serieus antwoord in huis heeft, spreekt ook iemand als Jonathan Holslag over de “puinhopen” die het Westen op die manier zelf over zich afroept. Het is volgens hem inmiddels onomkeerbaar. Je kunt dus maar beter voorbereid zijn. Vandaar.

Dat gezegd hebbende, ben ik eindelijk weer eens blij met onze overheid. De regering, die afgelopen dinsdag voor het eerst de weg is ingeslagen van beleid ter voorkoming van de verdere verspreiding van COVID-19. Waar het tot dusver ging om symptoombestrijding en voornamelijk symbolische actie achteraf als het kwaad al is geschied, gaven Rutte en De Jonge deze week, ook al zijn ze al eeuwen demissionair, blijk van daadkracht, aanpak en actiebereidheid. Nog sterker, in de loop van deze maand worden de eerste covidziekenhuizen operationeel. Kijk, dan creëer je iets van rust, in plaats van dat je starend in de koplampen staat te wachten tot je wordt geschept. De reguliere zorg kan daardoor gewoon doorgaan met, inderdaad, zorgverlening. En daarvan geven beide ministers, die ik een jaar geleden toch het cynische duo Kip-zonder-Kop heb genoemd, nu ook blijk. Oprechte zorg voor de bevolking, in plaats van bangmakerij, verbod, schuld en boete. Ik neem die typering van een kip zonder kop dus terug.

Ook de aanpak rond de personeelsbezetting in die hospitalen, het belangrijkste issue, vind ik goed gevonden. Een betrekkelijk grote groep komt uit het buitenland, met name het oosten van Europa. Daar blijken nog veel goed opgeleide en anderszins intelligente mensen te vinden die er tegenaan willen en kúnnen gaan. De Baltische staten, maar ook Bulgarije en Roemenië zijn hofleveranciers. Ze hebben de bureaucratische muren steen voor steen afgebroken zodat zij hier hun inzet kunnen tonen. Dat wordt aangevuld uit het leger van mensen in Nederland, die om welke reden dan ook geen betaalde baan hebben, of die straks sowieso zonder werk komen te zitten. Ze zijn geïnspireerd en gemotiveerd vanwege de bijzondere omstandigheden en opgeleid, getraind en gevormd om hun zeer goed beschreven bijdrage in een covidziekenhuis te kunnen leveren. Van facility tot de apotheek en de handen aan het bed. Er is dus achter de schermen van die idiote persconferenties heel hard gewerkt!

ONDER DE INDRUK

Ik ben onder de indruk.

Dat mag óók gezegd worden, en staat haaks op het beeld dat HUMAN oproept met de film van Kees Vlaanderen: Tegenwind – Het Verdriet van de Veenkoloniën, die zondagavond is uitgezonden (2Doc). Daar wordt de overheid neergezet als boeman, het gevaar en de vijand. Na “Groningen” en de toeslagenaffaire, konden in dit geval ook de veenkoloniën er nog wel bij. Niet minder dan een een uur lang kunnen we zien en horen, hoe “gewone” en vooral goedwillende mensen door de overheid tegen elkaar worden uitgespeeld. Er is geen begrip, of alleen in naam. Dan kun je het vinkje zetten dat je naar de mensen hebt geluisterd, zegt een hoofdrolspeler in dit drama. Een ander heeft het er over dat iedereen voor de gek is gehouden en haalt een ambtenaar aan, die nota bene toegeeft dat de zogenaamde Rijkscoördinatieregeling hier ‘alleen maar wordt toegepast om dingen tegen de zin van mensen te kunnen doordrukken’. Het is dus al in de wet ver(k)ankerd.

Toenmalig minister Henk Kamp (VVD, alweer) was destijds op regeringsniveau niets minder dan de personificatie van list en bedrog. De mensen voelen zich door hem vernederd en rechteloos weggezet. Vele levens zijn voor altijd veranderd, gezinnen zijn kapotgemaakt en families uit elkaar gedreven. Dat lijkt, ook kijkend naar de toeslagenaffaire, wel de cultus van de overheid. Volksverlakkerij met een grote V, zo wordt er gezegd.

Steek gerust nog een kaarsje op. Maar voor wie? (Photo by Paul Robert on Unsplash)

Zo kon het gebeuren dat diezelfde hoofdrolspeler als hierboven aangehaald, een half jaar lang is gegijzeld om hem monddood te kunnen maken. Want die windmolens moeten en zullen er komen, koste wat kost. Hij is in de cel gegooid, met als zwaarste vergrijp een parkeerbon. De schoften!, zo zegt hij nog.

Weer een ander vindt het echt heel erg om te moeten constateren dat hij na zijn 50ste alle naïviteit is verloren. “Want de overheid is altijd de vijand waar je rekening mee moet houden.” Dat zijn hele grote dingen, zo zegt hij met tranen in zijn ogen.

“Het is supergemeen, echt vals. Dat roept zoveel woede op! Je wilt álles wel in de brand steken.”

Nou, dan schrijf ik nog maar een blogje.

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.