HET GEZONDE VERSTAND

Eerlijk gezegd was ik er niet zo van overtuigd. Maar gelukkig, en goddank, heeft in Frankrijk het gezonde verstand gezegevierd. Emmanuel Macron vind ik op grote voorsprong, samen met Mario Draghi één van de beste Europese politici. Dat is met al die brokkenpiloten en wannabees op dit niveau overigens niet zo’n geweldige prestatie, maar toch. Hij is intelligent en heeft een analyse in huis van zeer uiteenlopende kwesties. Een mooi afgestudeerde filosoof, die niet alleen de bureaucratie maar ook het bedrijfsleven van binnenuit kent. Geen man van het volk overigens, maar moet je nou echt altijd sneakers en een hoodie dragen “om er bij te horen”? Kijk naar die belachelijke Catshuis-ontmoetingen met Nederlandse ministers, die van gekkigheid niet weten hoe “normaal” ze zich moeten kleden in zo’n weekeinde. Dat is zo normaal dat het abnormaal wordt. Maar ik houd vertrouwen in de kiezers. De domsten onder hen verwijten Macron dan maar ‘arrogantie’, en noemen hem ‘verheven boven de rest’. Dat laatste klopt dus. Gelukkig maar.

Maar, ook in Frankrijk hebben de mensen hun buik vol van politiek. Ze hebben gestemd op degene die ze het minst verachten, of enkel en uitsluitend om ‘de ander’ uit het Elysée te houden. Dus iets doet Macron niet goed. Werk aan de winkel, al jaren.

Maar wat een ellende zouden de Fransen over zichzelf en Europa hebben afgeroepen als Marine Le Pen had gewonnen. Een briljant hoofdstuk van het Masterplan, dat Vladimir Poetin voor dit deel van de wereld in gedachten heeft. Stijgende energieprijzen, oplopende tekorten aan alles, beklemmende angst en onzekerheid onder honderden miljoenen mensen en een nooit geziene inflatiedruk. De speerpunten van Le Pen. Zo had de oorlog in Oekraïne bijgedragen aan de overwinning van een raszuivere bondgenoot, midden in de NAVO en de EU. Een permanent lid van de Veiligheidsraad, voor zover die club er überhaupt nog toe doet. Maar het zou lekker meegenomen zijn.

Het is dus niet gebeurd. Laten we het met z’n allen vieren als een overwinning.

Om die te bereiken, vraag ik mij af of dat bezoek vandaag van de Amerikaanse ministers Lloyd Austin en Antony Blinken aan Kiev wel verantwoord is. Een kleine onachtzaamheid en één of beiden worden vermoord. Een gedroomd argument om de totale oorlog uit te roepen. Dat is precies wat Volodymyr Zelensky wil.

En we kunnen allemaal wel ontzettend achter Oekraïne en zijn president staan, we weten ook dat bij de hoogmis van corruptie en machtsmisbruik heel veel Oekraïners op de eerste rij zitten.

Nee, ik heb er natuurlijk niets mee te maken. Zegt Zelensky. Geschokt en een grote ramp. Maar ondertussen.

VOLSTREKT ACHTERLIJK

Laten we maar wat minder ernstig afsluiten. Maar wel inhakend op de kop van dit stukje: het gezonde verstand. Een voetbalclub als Sparta is dat volledig verloren. Sparta verslaat zichzelf met dubbele cijfers. Daar heb je geen Fortuna, RKC of Willem II voor nodig. Gaat nergens over, inderdaad. Overal waar leidinggevende figuren lopende een seizoen al aangeven te gaan vertrekken, te willen vertrekken of te moeten vertrekken, zakken de prestaties in. Machtige en minder machtige mannetjes, met ook hier weer de eerder aangehaalde wannabees (het barst er van, overal), vechten elkaar de tent uit. De spelers op het veld, vaak hoe dan ook de eenvoudigsten van het stel, weten het niet meer, verliezen hun ambitie en gaan op hun beurt óók op zoek naar verandering. Ajax is een schitterend voorbeeld. Maar om nog maar vier wedstrijden voor het einde een ploeg in doodsnood te ontdoen van assistent-trainer Aleksandar Rankovic, waardoor je zou kunnen, nee absoluut zou moeten weten dat een principemens als Henk Fraser op zijn beurt ook en onmiddellijk aan zijn stutten gaat trekken, is volstrekt achterlijk. Mensen die geen enkel verstand hebben van mensen. Het is dan weliswaar universeel, maar zó opzichtig als bij Sparta is toch wel onderscheidend te noemen.

Het bestuur van Sparta in actie.

ALLES IS TE KOOP

Wilt u als afsluiter nog een geheimpje horen? Maar alleen als u het niet gaat doorvertellen, want ik houd het graag onder ons. Over ‘de staf’ gesproken. Niet alleen Arne Slot, maar ook Frank Arnesen (quote: ‘de cirkel is rond’, ik verklap het alvast) gaat volgend seizoen naar Ajax. Dat is dan volgens de beste tradities die Bayern München, zoals hier eerder opgeschreven, al vele jaren in praktijk brengt. Toch wel slim van Ajax. Maar, Feyenoord, geen nood. Dit stond te gebeuren, dat weet je zelf ook wel. Alles en iedereen is te koop. Pak die miljoenen die je zo goed kunt gebruiken. Je herstelt gewoon die ooit zo verbluffend sterk presterende, technische twee-eenheid van Sparta: Henk van Stee en Henk Fraser. Het nieuwe contract van Fraser biedt die optie, maar als trouwe lezer van deze blog wist u dat natuurlijk al lang.

Spannende weken! Op welk terrein eigenlijk niet?

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.