De zogenaamde ‘socials’ gebruik ik vooral om een beetje voeling te houden met de sociaal-maatschappelijke trends. De temperatuur van de samenleving. Minder “wie” maar vooral “wat”. En dan valt me nu vooral op de verbetenheid waarmee, ook in aantal lezers, wordt gereageerd op een berichtje dat ik een paar dagen geleden heb doorgeplaatst vanuit blckbx.tv. Dat is een site die mij is aangeraden door een hierdoor inmiddels veelbesproken medisch specialist. Ik behoor tot zijn patiëntenkring. Tweemaal per jaar houdt hij voor mij de vinger aan de pols. Niks bijzonders, geen zorgen, reguliere controle vanwege een mogelijke familieaanleg.
Velen – online en offline – denken dat ik onder de indruk zou zijn van het feit dat deze meneer “een medisch specialist” is. Maar dat is allerminst het geval. Ik ben niet zo snel onder de indruk van iemands opleiding of positie. Gedrag en attitude spelen daarentegen veel meer een rol bij mijn beoordeling. En dan komt het: hij deelde zijn ongerustheid over de bezetting in zijn wachtkamer. Vele, jonge mensen die hij een jaar geleden nooit zou hebben gezien. Maar nu wel, omdat hun natuurlijke weerstandsvermogen is aangetast. Ze komen met de gekste klachten bij hem. Lees het hier gerust nog eens na, want dat standaard controlebezoekje is voor mij langzamerhand een gamechanger geworden. Ik zit nu dus anders in die coronawedstrijd.
Dat is niet alles. Want dat er bijwerkingen zijn na het toedienen van een vaccinatie, lijkt mij nog niet zo vreemd. Maar dat je er überhaupt niet over mag communiceren, dát vind ik wel dubieus en zorgwekkend. Nog sterker, je wordt simpelweg gecanceld. Vandaar mijn berichtje. Ondertussen veroordeelt een grote meerderheid van de samenleving een kritische gedachte – want meer is het althans voor mij niet – als “samenzweringstheorie”. Zo kun je alles wel definitief afdoen, en in een buitengewoon negatieve connotatie plaatsen.
Tijdens een lange wandeling met de hond bedacht ik mij zojuist, dat bijvoorbeeld de hele scheppingsgedachte natuurlijk ook en vooral een formidabele samenzweringstheorie is. Van onbevlekte ontvangenis tot de dood door kruisiging en aansluitend weer het opstaan om de wereld te gaan redden. Over samenzweringstheorieën gesproken! Maar een paar miljard mensen gelooft erin. Dat is de andere kant, en ook het mooie van “narratieve sjablonen”.
Waarom dan die afkeuring, dat verzet, het uitspreken van hel en verdoemenis? Al dat negativisme als het gaat om het stellen van vragen en het niet klakkeloos aannemen van wat goed voor jou zou zijn. Vandaag worden vijf (oud-)cardiologen van het Isala-ziekenhuis in Zwolle door het OM verdacht van corruptie, zo meldt de Volkskrant en lees ik op Teletekst. Ze zouden in ruil voor steekpenningen jarenlang fabrikanten hebben voorgetrokken. Bovendien, en heel herkenbaar, zouden ze alle vijf ook aandelen hebben in het bedrijf Diagram, dat wereldwijd hart- en bloedvatenonderzoek doet. Is dat nu ook een gevalletje “samenzweringstheorie”? Of is dat nu juist weer een bevestiging, een nieuw topje van een gruwelijk grote ijsberg dat “big pharma” de dienst uitmaakt. Het vraagteken zet ik welbewust niet achter deze zin. Het is mij wel duidelijk.

De booster na twee eerdere prikken zou ooit voldoende zijn, zeiden ze. Eerst maar eens onderzoeken hoe het virus zich verder verspreidt, en met welke gevolgen voor samenleving en individu. Nu de aantallen patiënten op de IC’s vanwege corona in iedere leeftijdsgroep nog altijd verwaarloosbaar zijn, stelt Ernst Kuipers toch een vierde prik voor. Omdat zestigplussers zo kwetsbaar zijn.
Prikken, prikken, prikken. Want je bent zielig als je de zestig gepasseerd bent. De hele wereld komt voor je op. Denk je echt? Ze zorgen voor een schild van aandacht en bescherming. Het is niet alleen volksverlakkerij, maar ook buitengewoon stigmatiserend. Velen zullen terugdenken aan de tijd dat ze nog een wezenlijke bijdrage konden, nee, móchten leveren. Betaald werk. Collega’s helpen met waardevolle knowhow. Elkaar beter maken en scherp houden. Maar de werkelijkheid is dat ze worden afgedankt – zo heb ik eerder deze week nog maar eens meegemaakt, met iemand van wie ik oprecht vind dat hij nog in de kracht van zijn leven staat – en thuis mogen gaan zitten nadenken hoe vervuilend of dat ze zijn.
Nog even, en dan krijgen ze koude voeten omdat hun warme pantoffels onvoldoende bescherming bieden tegen de verwarming die niet meer aan gaat omdat dat onbetaalbaar is geworden. De auto moet je laten staan. Kost teveel geld en ook hier: je vervuilt. Je bent een paria, als je ook de fiets of het OV kunt pakken. Melk en vlees kun je ook maar beter laten staan. Weet je wat dat betekent aan CO2-uitstoot? Denk eens aan je voetafdruk! Dus dat vliegreisje – nu je de tijd hebt – moet je ook maar ‘cancelen’. Trouwens, er is toch niemand meer om je bagage in te nemen en af te handelen.
Omdat je niet slechts tijd, maar nog altijd energie hebt om hier en daar wat te lezen, te analyseren en te reflecteren, leer je dat je te oud bent geworden om ooit nog de mondiale wederopstanding te kunnen begroeten. Je zit in een periode van neergang, dreiging, uitholling en verlies op werkelijk ieder gebied. De betere tijden ga jij echt niet meer meemaken.
Heeft Ernst Kuipers niet een vijfde prikje voor al die “kwetsbare” 60-plussers in de aanbieding? Dat is het beste voor iedereen. Klaar.