DIE GEKKE VOETBALWERELD (DEELTJE II)

Voorspellingen laten me (be-)leven. Achteraf heeft iedereen gelijk, maar vooraf iets beweren maakt het kleurrijk en spannend. Of niet, want ik heb altijd gelijk. Nee, dat vind je niet leuk om te horen, en dus krijg ik dat gelijk niet. Niet van jou. Maar dan haal ik het wel. Zo simpel werkt dat in dit soort stukjes. (Vreselijk? Ik weet het ūüėČ.)

De edele voetbalsport. Een heerlijk spel waar iedereen wel wat van vindt, dus ook ik. Nee, ik heb geen gelijk gehad met mijn eerdere zekerheidje dat Zinedine Zidane komend seizoen de nieuwe trainer van Paris Saint-Germain zou worden. Nee, natuurlijk niet. Ze hebben daar Kylian Mbapp√© – wat een prachtige naam is dat toch – tot absolute alleenheerser aangesteld. Anders wilde deze 23-jarige aanvaller niet langer in Parijs blijven. En dus krijgt hij zijn zin. Als miljoenen en tientallen miljoenen daar bovenop niet meer helpen, dan verzin je maar zo’n gedrocht. Die arme Christophe Galtier, die het nu mag laten zien. Kansloos. Weer geen CL-titel voor PSG. Zidane, een held van mij, heeft teveel persoonlijkheid en autonomie om naar de pijpen van Mbapp√© te gaan dansen. Die heeft dus bedankt voor de eer, wat geen eer is. Maar maak je geen zorgen om Zizou, die vindt echt zijn weg wel.

Vorig seizoen. De Conference League, die ik toen de kneuzencompetitie heb genoemd. Dat is het nog altijd. Met alle respect voor Feyenoord, echt waar. Maar ik schreef hier al dat AS Roma de titel zou pakken. Zo komen we op m’n cluppie van Zuid. Arne Slot heeft dezer dagen zijn contract verlengd. Dat zal dan wel met een softe ontbindingsclausule zijn, want Slot is geen domme jongen. Die kan over een tijdje overal terecht, maar het zal wel Ajax worden. Samen met Frank Arnesen?

Ik blijf volhouden dat Feyenoord niet goed en krachtig genoeg is om zo’n man te behouden. Dat Arnesen nu in de Ziektewet zit, in de aller-, allerbelangrijkste fase van het seizoen is veelzeggend. Je mag mij een complotdenker noemen, maar ook vanuit je rolstoel met een dikke knie kun je de zaken doen, in zijn positie. In deze tijd. Je hoort in Feyenoord-kringen nog altijd dat hij “als een gek appt”, dus zo iemand, in deze tijd (2), zet je echt niet op non-actief. Hij is gewoon weggestuurd, maar dat lees ik nergens. Niet meer mee bemoeien, Frank. Oprotten, in onvervalst Rotterdams. D√°t is wat er daar aan de hand is.

Daarom worden er in de aanloop naar 2022/2023 bij Feyenoord meer nieuwe tenues gepresenteerd dan nieuwe spelers. Het-Zit-Daar-Niet-Goed. Dat heeft alles te maken met de Grote Man, zoals Dick Advocaat hem destijds al heeft genoemd, Toon van Bodegom. Manipulatief en frauduleus, dat staat op zijn visitekaartje. Kortom, een engerd. Daarmee bouw je niks op, dat hoef ik verder toch niet uit te leggen? Bij dit soort organisaties regel je de zaken top-down, dus vergeet die glanzende toekomst van Feyenoord. Dat wordt niks. Zolang als dat Van Bodegom op de belangrijkste knoppen kan drukken.

Terwijl er juist komend seizoen een prachtkans ligt om straks mee te doen in de CL. De tweede plaats is dan genoeg en zonder Van Bodegom en mét Arnesen had ik de titel niets minder dan verwacht. Dat heeft ook en vooral te maken met waar Ajax en PSV mee bezig zijn. De verkeerde trainers, bij beide ploegen. Maar dat heb ik hier en hier al eerder vastgesteld. Iets nieuws dan graag. Het technische management er eens bij pakken, bij Ajax? Waar een nobody (Gerry Hamstra. Wie?) en een rookie (Klaas-Jan Huntelaar. Hij?) na het vertrek van de doodzieke Marc Overmars de show runnen. Zij zitten, niet gehinderd door enige kennis en ervaring, met tientallen miljoenen heen en weer te schuiven. Aankoop en verkoop, doe maar joh. Wie maakt je wat? Het kost kapitalen, zeker rond de nieuwe aankopen waarbij alles moet kunnen. In het land der blinden is eenoog koning. Maar wie dat bij Ajax is, daar ben ik nog niet uit. Dat kan dan allemaal maar, ook bij een beursgenoteerde onderneming. De resultaten van zulk beleid zullen niet lang op zich laten wachten. De groepsfase van de CL wordt daar niet overleefd.

Dat is nog altijd beter dan wat we gaan zien bij PSV, dat voordat het echte spel gaat beginnen kansloos zal afdruipen naar de Europa League. En dat met die miljoenenstapels, alweer. Top-down, weet je nog wel?

De verdwazing voorbij, alweer en opnieuw. (Photo by charlesdeluvio on Unsplash)

Kort een kijkje over de grenzen. Geen successen voor de (nieuwe) Nederlanders daar. Mark van Bommel gaat geen potten breken in Antwerpen, net zo min als dat Erik ten Hag dat in Manchester zal gaan doen. Wat is die jongen toch weinig zelfzeker. Wil daarom de halve Nederlandse competitie implementeren in de Premier League. Een vaker vertoonde opmaat om opzichtig te falen. Pierre van Hooijdonk heeft hem nog niet zo lang geleden in het heerlijke ouwehoerprogramma Studio Voetbal een angstig hert genoemd. Spot on!

Barcelona wordt met Xavi Hernández nationaal dan wel internationaal weer geen kampioen. Manchester City wint met Pep Guardiola alweer niet de Champions League. Daar helpt ook geen Erling Braut Håland aan.

Gaandeweg de komende jaargang van de voetbalcompetities zullen er meer veranderingen plaatsvinden dan ooit vertoond. Paniek, ontslag, verlies. De winnaars zijn Liverpool met J√ľrgen Klopp en in Nederland FC Utrecht met Henk Fraser. Dark horse voor de tweede plaats in de Eredivisie.

Have fun!

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.