HAALT VAN NISTELROOIJ DE KERST?

Gelukkig kan en wil ik even over iets anders schrijven. Iets onbenulligs. De oorlog in Europa en de dreiging van verdere escalatie op welk gebied dan ook, ontneemt mij soms de adem. Ik betrap mijzelf op een grote onrust. De fotoseries die voorbijkomen, waarvoor ik vooral NRC de credits wil geven, laten mij als ik niet oppas bijna dagelijks belanden in een surrealistisch bestaan. En dat amper 1.500 kilometer verderop. Ik vind dat erg dichtbij, niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk. En ik ben er dus helemaal niet gerust op. In een vorig stukje heb ik gewezen op de wetenschap dat je een rat altijd een uitvlucht moet kunnen bieden. Je moet zo’n stuk ongedierte niet volledig in een hoek klemzetten. Een klein gaatje om weg te komen, dat is al voldoende om te voorkomen dat zo’n beest je naar de keel vliegt. En bijt. Dus doseer die sanctiepakketten, doe niet alleen maar plus, plus, plus. Maar ‘het Westen’ gaat maar door, mede aangemoedigd door Volodymyr Zelensky. Die man beheerst het mediaspel trouwens als geen ander. Vladimir Poetin staat tegenover hem al met 10-0 achter.

Is dit een bruggetje naar voetbal? Ja, want zoals gezegd wil ik het even over wat luchtigs hebben. Alhoewel ze dit binnen de PSV-familie natuurlijk heel gewichtig vinden. Existentieel. Want ze hebben daar een nieuwe trainer aangesteld, zelfs twee. De woorden van Milia suizen nog regelmatig door mijn hoofd: “Maak je niet zo druk. Verbaas je slechts”. Ze helpen mij, die twee korte zinnetjes. Ook vandaag. Of het nou over politiek gaat (vooral daar), of over voetbal. Ze hebben inmiddels een dempende werking op al dat gedoe, waarvan je op voorhand zo ongeveer zeker weet hoe het zal gaan eindigen.

Een jongen die nog maar een paar weken geleden, niet de verantwoordelijkheid van het hoofdtrainerschap bij PSV wilde aangaan. Geassisteerd door een werkloze trainer die eerder is ontslagen door dezelfde man die hem nu weer aantrekt. We hebben het hier dus respectievelijk over Ruud van Nistelrooij en Fred Rutten. Met Marcel Brands die Rutten tien jaar geleden, bij datzelfde PSV, op een verkeerde manier naar buiten heeft geschopt. Niet professioneel, niet zakelijk en al helemaal niet menselijk. Dat is Rutten natuurlijk niet vergeten. Maar ook hij zal het limelight wel hebben gemist. Een nieuwe uitdaging en zo. Wie (her-)kent dat niet?

Van Nistelrooij. Weer iemand die in het begin van zijn trainersloopbaan wordt geslachtofferd. Voor de leeuwen gegooid. Afgemaakt. Vernederd. Zo’n leuke jongen toch. Een verleden bij dezelfde club, wat ook al een omen is. Geen enkele ervaring. Iedereen weet hoe dat uitpakt. Maar Brands dus niet. Maar net zoals destijds bij dat lelijke ontslag van Rutten, is Brands natuurlijk zeer zelfbewust. Hij kan wel wat. Dat vinden ze trouwens ook bij Everton. Uit het AD van 6 december vorig jaar, kort na zijn ontslag op staande voet daar:

Brands werd aangesteld om de top van de Premier League aan te vallen, maar Everton vormde sinds 2018 nooit een serieuze bedreiging. In zijn eerste seizoen eindigde de club op de achtste plaats. De seizoenen daarna werd Everton respectievelijk twaalfde en tiende. Onder leiding van Benitez staat de ploeg nu met 15 punten uit 14 duels 15de.

OK, maar de credits van Van Nistelrooij zien er een stuk beter uit. Hij traint nu nog Jong PSV, dat in de Keuken Kampioen Divisie spectaculair voetbal laat zien. Liefst 36 punten uit 30 wedstrijden. En wat te denken van dat doelsaldo, niet zo gek als de trainer een voormalige topspits is: 50 voor en 50 tegen. Kijk, dan begrijp ik dat je zo iemand wilt laten doorstromen. Want die is klaar voor het grote werk.

Soort zoekt soort, het is hier vaker opgemerkt. Johan de Vroedt, ooit een beroemde, om niet te zeggen veelbesproken en zeer succesvolle collega van mij, heeft mij eens uitgelegd dat je in een wijkje met allemaal ongetwijfeld keurige eengezinswoningen, tuintje voor en iets groter tuintje achter, geschakeld via de garage, niet zomaar een grote villa moet neerplanten. Dat past niet, wordt niemand gelukkiger van. Hoe simpel kan het zijn. De Vroedt, op 23 oktober zeven jaar geleden overleden, had helemaal gelijk. Net als Milia.

Dus waar hebben we het hier over, en verbaas ik mij over zoveel onkunde en vooral: onwetendheid. Mensen die weigeren te leren. En die dus maar niet beter worden.

Niet zien is niet weten. Zo zijn er zoveel. Maar niet leren is veel erger. (Photo by Manuel Bonadeo on Unsplash)

Een reactie op “HAALT VAN NISTELROOIJ DE KERST?

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.