GROOTHEIDSWAANZIN

SNS Bank. De bank van iedereen. Nou, dat kun je wel zeggen. Helemaal waar.

Groot geworden door klein te blijven. Ook zo’n mooie kreet. Die sprak mij destijds buitengewoon aan. Want dat paste wel bij No Nonsense Consultancy, vond ik.

Maar wat je dan zo vaak ziet, de geschiedenis herhaalt zich voortdurend, is dat “die mannen in iets te strak zittende grijze pakken met bruine puntschoenen” het eensklaps in hun bol krijgen.

Het is vaak zo pijnlijk, pathetisch ook, zoals in dit geval van SNS Reaal. Maar het is ook allemaal eigen schuld. Dat de wel erg dikke bult voor de belastingbetaler is, is even vers twee. Niet iedereen die hoog te paard zit is immers een edelman, zei mijn moeder vroeger al. Wat ze gelijk had.

Geen of te weinig toezicht. DNB faalt, KPMG let niet op. Ze doen maar wat.

Ook Jaap Koelewijn, te gast bij Nieuwsuur, vindt dat de geschiedenis zich voortdurend herhaalt. Hij heeft het pikant genoeg ook nog over “Cuba aan de Noordzee”. Nederland, dat alle landen in Europa de maat neemt, maar zelf zo ongeveer de helft van de banken in bezit heeft. En niet uit luxe. Koelewijn noemt het een vast ritueel dat van oorsprong eenvoudige, brave bankenmensen die een grote zak met geld krijgen (de beursgang), zichzelf opblazen met vastgoed. En dan één die van mij is: zo veel mensen lopen hun pik achterna. Altijd maar die grote mond, het debiteren van wijsheid die geen wijsheid is. Volharden in het eigen ongelijk. Zeggen dat je beter bent dan de werkelijkheid. Het is nu dus SNS Reaal dat ons de rekening voor die attitude presenteert.

  • Blijf altijd (dicht bij) jezelf,
  • spring niet verder dan je polsstok lang is,
  • (her-)ken jezelf.

Weet waar je kracht zit, maar realiseer je ook waar je niet sterk in bent. En blijf daar dus vooral bij weg. Eenvoudige lessen, maar de filosoof Hegel wist het al: het enige dat we leren van de geschiedenis, is dat we er niets van leren. Rare jongens, die Romeinen.

Het Algemeen Dagblad berichtte gisteren als volgt:

“Het zwaar in problemen zittende SNS Reaal wordt genationaliseerd. Dat heeft minister Dijsselbloem vanochtend bekendgemaakt op een persconferentie. De nationalisatie gaat de Nederlandse staat direct 3,7 miljard euro kosten, naast 1,1 miljard aan leningen aan het bedrijf. De totale reddingsoperatie kost 4,8 miljard euro.

RTL Nieuws heeft berekend dat de staatovername iedere Nederlander zo’n 287 euro gaat kosten.

‘Deze bank dreigde aan grootheidswaanzin ten prooi te vallen’, zegt VVD-Kamerlid Mark Harbers.

Hij constateert dat SNS ‘intrinsiek rot’ was door de problemen met de vastgoedportefeuille.”

Tot zover dus het AD. Dit heb ik gisteravond zelf nog even van de website van de failliete bankverzekeraar geplukt:

“REAAL heeft als verzekeraar een grote naamsbekendheid. Vrijwel elke Nederlander weet wie we zijn, wat we doen en waar we voor staan. Daar zijn we trots op en dat willen we graag zo houden. Daarom maken we reclame. Op televisie, op de radio, op internet en in kranten en tijdschriften. Opvallend en onderscheidend, met als kernthema het realisme van REAAL.

Sinds 2004 staat in onze reclamecampagnes de essentie van verzekeren centraal: risicocalculatie en kansberekening. Nuchtere onderzoeksfeiten over de risico’s die mensen lopen, worden hierin gekoppeld aan realistische producten, die allemaal waar voor hun geld bieden. Kortom, realistische reclame van een realist in verzekeren.”

Is dit wat “schaamteloos” inhoudt? Of is het gewoon een beetje dom? In ieder geval kunnen we zeggen: “Foutje, bedankt”.

Dat is trouwens wel een goeie. In deze reclame met Rijk de Gooijer op de Bahama’s, speelt hij precies het type would-be patser waar SNS Reaal toch vele jaren blind in heeft geloofd.

Een reactie op “GROOTHEIDSWAANZIN

  1. Ton, je schrijft precies zoals ik ook erover denk. En ja, gecondoleerd, we hebben vandaag wéér ongevraagd “staats” aandelen in de strot geduwd gekregen.

    Like

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.