DE BALLENJONGENS KRIJGEN DE SCHULD

Het is zeker niet mijn gewoonte. En ik wil het eigenlijk ook niet. Drie blogjes (de derde komt ongeveer over 24 uur, omdat ik dat eerder zo met mijn lezers heb afgesproken) in een week. Maar dit keer kom ik er niet onderuit. Ajax verliest van AC Milan.

De laatste kans om eindelijk weer eens verder te komen in de Champions League. Het is niet minder dan acht jaar geleden dat Lucky Ajax daarin slaagde. Met de nationale voetbaltrots in topvorm, zo las ik voorafgaand aan het duel in Milaan overal, tegen een zooitje ongeregeld dat geen bal meer raakt. En het grootste gedeelte van de wedstrijd – die in mijn ogen amper een wedstrijd was – dan ook nog met een man extra. Het resultaat is dus uitschakeling. Het troosttoernooi voor losers blijft over.

Tot zover helemaal geen nieuws. Nederlandse ploegen komen gewoon voetbaltechnisch, tactisch, qua beleving, inzet en inzicht, conditioneel, mentaal ernstig tekort. Dat is veel ernstiger dan een gebrek aan centjes. Want daar helpt geen lieve moedertje aan. En dat is nu precies wat ik bedoel.

Lieve moedertje. Frank de Boer blijft excelleren in die rol. “We zijn beter”, “we hebben er alles aan gedaan”, we mogen de jongens niets verwijten”. Op alle fronten beter, zei Ajaxsupporter-bij-geboorte Jack van Gelder na afloop van de ontmoeting.

Nu heb ik ook zitten kijken, met de hoop dat Ajax zou winnen. Voor een Rotterdammer is dat al heel bijzonder. Maar ja, je blijft toch Nederlander. Af en toe. Maar ik heb niets gezien van tomeloze inzet en passie, met het mes tussen de tanden vechten voor iedere bal. Gaan, gaan, gaan. De dood of de gladiolen? Hoezo? Allemaal niets van teruggezien. Traag, stroperig, meer ballen naar achteren dan naar voren. Bij en van Ajax. Dát heb ik wel gezien.

Maar die jongens zijn wéér in bescherming genomen. Zo wordt het dus nooit wat. Dan kun je straks vier keer kampioen worden van een Triple C-verzameling (de Comedy Capers Competitie), oftewel de Mickey Mouse-league, maar Europees word je ieder jaar door de (letterlijk) grote jongens afgedroogd. Een team in verval, met tien man, is overall drie keer sterker dan de ploeg in vorm, met jongens die alles nog moeten bewijzen in de echte stadions. Maar ze zijn niet vooruit te branden. Ze kunnen niet, en het belangrijkste: ze willen niet. “We” komen zo ernstig tekort. Maar diezelfde “we” blijft maar volhouden dat “we” beter zijn. Dat schiet niet op. Maar ernstiger nog, en ik verval nu in herhaling: zo wordt het nooit wat. Laten “we” toch eens ophouden met zeggen dat, en doen alsof, “we” beter zijn.

Iedereen ziet dat het niet zo is. Of je bent emotioneel, of om andere redenen te zeer betrokken. Dan geef je, zoals De Boer, de ballenjongens de schuld. Die had ik nog niet eerder gehoord, “op dit niveau”.

Het goede nieuws is dat ik overigens verwacht dat Nederland, straks op het WK in Brazilië, wél gaat meedoen om de prijzen. We hebben één van de beste managers ter wereld voor de groep staan (de juiste man, op de juiste plaats, op het juiste moment; onze eigen Godfather), dat is dus géén watje, en we kunnen regionaal talent perfect aanvullen met gekende en bekende, gelauwerde voetballers. De vedetten. Uit de grote competities van Europa. Daar moeten “we” het van hebben.

Je moet je meten, altijd, met de sterksten. Niet met je neus in de wind, maar met de blik op oneindig. Het snot voor de ogen, en bloed aan de paal. Laat je inspireren. Anders blijf je verliezen. En word je vanzelf ziek, zwak en misselijk. Oftewel: Ajax in het voetbal, Nederland binnen Europa en Europa op mondiaal terrein. Dat is dus drie keer niks. Economisch, maatschappelijk, politiek en financieel. Allemaal Triple C.

Zo tegen het einde van het jaar mag je best eens terugkijken. Dat doe ik hier en nu met bijvoorbeeld deze vier blogs:

1-12-2011 OVER UILSKUIKENS EN DE EUROPESE ZIEKTE

8-12-2011 MENTALITEIT & INTELLIGENTIE (dus niets verder gekomen in twee jaar)

19-4-2012 DAN HOORT U HET OOK EENS VAN EEN ANDER

3-9-2013 WAT WE KUNNEN LEREN VAN GODFATHERS EN VEDETTEN

????????
Zoveel groeien ze, in twee jaar. Dat komt door pleegzuster bloedwijn, Frank de Boer.

2 reacties op ‘DE BALLENJONGENS KRIJGEN DE SCHULD

 1. Nou moet ik zeggen dat dat opeisen van ‘het beste van het spel’ symptomatisch is voor Frank de Boer hoor. En er gaat geen wedstrijd voorbij zonder dat de rest van de wereld er van langs krijgt. Verder heb ik zelf ook mijn twijfels of het ‘Bosman-arrest’, zoals dat door ‘kenners’ steevast wordt beweerd, er de oorzaak van is dat Nederland al zo lang niet meer serieus presteert op clubniveau. Anderzijds, het is natuurlijk wel een feit dat Nederland ooit wel goed heeft gepresteerd. Zou er dan zoveel veranderd zijn sinds die tijd? En waarom? Of waardoor?

  Like

  1. Dank voor je reactie. Altijd Leuk. Tja, we hebben het wel eens gehad over “die Duitsers”. Ligt mogelijk wat extra gevoelig nu, maar het is niet voor niets – en al helemaal niet toevallig – dat die alle vier ‘door’ zijn in de CL. En dat ze als economie zo ongeveer heel Europa op sleeptouw nemen. En, en.

   Ik houd het toch op mentaliteit. Winnen, koste wat het kost. En zo stonden zij die ooit “godenzonen” werden genoemd, bepaald niet in het veld. En dan ga je dus niet over ‘een zooitje ongeregeld’ heen, ook niet als zij maar 10 man hebben. Er had er nog wel eentje kunnen worden uitgestuurd; het zou niet hebben geholpen. Maar daar gaat het hier helemaal niet om, wat mij betreft. Het is die attitude van ‘we zijn beter’. Dát dus wel, koste wat het kost…

   Like

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.