IETS VAN PERSPECTIEF

… de eigen onderwerpen. Niks nationaal belang, wat als voorbeeld die arbeidsmarkt toch echt helemaal is. Positief lijkt dat iedereen in de volledige breedte “het klimaat” belangrijk vindt. Maar toen? Je kunt wel vele miljarden bestemmen voor andere productiemethoden, nieuwe infrastructuur, vervangende goederen en diensten en betere huizen, maar wie gaat dat allemaal ontwerpen, produceren, leveren, aanleggen en bouwen?


De miljardennota. Aan alles gebrek, behalve aan geld. De miljarden kunnen niet op, letterlijk. Ik herhaal dat het tegen de plinten klotst. Onvoorstelbaar hoeveel geld er links en rechts in omloop is. Vandaag gaat het om belastinggeld, opgehaald bij bedrijven en burgers. En daarom kiezen we vertegenwoordigers die er over mogen beslissen. Democratie voor dummies.

Het is sowieso gek dat die nieuwe begroting wordt ingediend, en verdedigd, door een weggestuurd en inmiddels ook overigens leeggelopen kabinet. Geen mandaat. Geen meerderheid. Geen steun. Maar bij gebrek aan iets dat minder slecht is, zeggen ze gewoon waar al die honderden miljoenen aan besteed moeten, en dus ook zullen gaan worden. Den Haag is thans het grote podium, waarop de voorstelling plaatsvindt van The Show Must Go On.

Waar ik niemand over hoor, is de werking van de arbeidsmarkt. Zou dat te ingewikkeld zijn? Partijen en vooral individuen hebben zich ingemetseld in hun schuttersputjes. Dat geldt voor de formatie, en dat zien we ook nu natuurlijk terug bij, zoals dat zo mooi heet, de Algemene Politieke Beschouwingen. Punten scoren op de eigen onderwerpen. Niks nationaal belang, wat als voorbeeld die arbeidsmarkt toch echt helemaal is. Positief lijkt dat iedereen in de volledige breedte “het klimaat” belangrijk vindt. Maar toen? Je kunt wel vele miljarden bestemmen voor andere productiemethoden, nieuwe infrastructuur, vervangende goederen en diensten en betere huizen, maar wie gaat dat allemaal ontwerpen, produceren, leveren, aanleggen en bouwen?

Je kunt er boeken over volschrijven, maar dat wil ik niet. Ik wil er wel één dingetje uitlichten, waar ik verder eveneens niemand over hoor.

NRC meldt dat de uitgaven voor de Koning, een apart hoofdstuk in de Rijksbegroting, stijgen van 45,7 miljoen naar 48,2 miljoen euro. De bulk – 30 miljoen – zijn de zogenoemde ‘functionele uitgaven’, waaronder personeelskosten voor 250 fte. De koning, zijn echtgenote, prinses Beatrix en kroonprinses Amalia krijgen gezamenlijk 10,5 miljoen euro.

Dan is er ook nog bijna een miljoen belastinggeld gereserveerd voor Het Loo, maar dan mogen de Oranjes dat niet meer afsluiten om strikt privé hun jaarlijkse drijfjachten te kunnen houden. Omdat dat onder druk van common sense, openbare verbazing en – alweer – afkeuring (Met dank aan Zembla, ik heb er hier eerder over geschreven. Het kan dus wel.) een nieuwe spelregel is, gaan ze er dit jaar, nu het nog kan, achter gesloten hekken wel nog even lekker tegenaan.

Maar dat valt allemaal in het niet bij de werkelijke problemen waar we voor staan. Voor de zorg bijvoorbeeld wordt 675 miljoen euro extra uitgetrokken om de salarissen van ongeveer 60 procent van de zorgverleners te verhogen. Een bedragje van 675 miljoen voor de gehele zorg; dat is maar 13 keer meer dan vier leden van het Koninklijk Huis opsouperen. Inclusief die drijfjacht op Het Loo.

KONINKLIJK VERTROUWEN

Ik haal de NOS er even bij, die Ipsos opdracht heeft gegeven om rond “Prinsjesdag” het vertrouwen in koning Willem-Alexander (en daarmee zijn entourage) te meten. Enkele cijfers: de koning genoot nog van 76% vertrouwen op Koningsdag 2020, maar nu is dat gedaald naar 44%. Het draagvlak voor de monarchie is eveneens significant gekrompen, van bijna 75 procent in 2020 tot 58 procent nu.

Willem-Alexander heeft meermaals gezegd een meelevend en betrokken koning te willen zijn. Nog maar een jaar geleden kende circa 70 procent die eigenschappen nog toe aan de koning, nu zegt krap de helft Willem-Alexander ‘betrokken en meelevend’ te vinden. Over het optreden van koningin Máxima, al jarenlang het meest geliefde lid van de koninklijke familie, is 68 procent van de ondervraagden tevreden, tegen 83 procent vorig jaar. Bijna een kwart van alle ondervraagden is van mening dat Nederland een republiek moet worden, tegen 15 procent in 2020. Vooral veel jongeren vinden het tijd voor verandering. Niet meer dan 26 procent vindt dat koning en koningin voldoende zichtbaar waren in de (corona-)crisis.

Ook dat zijn cijfers.

Waar onder meer de zorg er dus minimaal op vooruit gaat, onderwijzend personeel al veel te veel verdient, jonge mensen ieder uitzicht op een eigen thuis wordt ontnomen en velen straks als het een beetje gaat sneeuwen de gasrekening niet meer kunnen betalen, wordt in diezelfde tijd de begroting van het koningshuis opgetrokken van 45,7 naar 48,2. Dat is dus een plus van een dikke 5%, bij een achteruitgang van 23 procentpunt in vertrouwen.

Je Maintiendrai, maar hoe lang nog?

Ik wens u een prettig weekeinde toe.

De koning, zijn echtgenote, prinses Beatrix en kroonprinses Amalia krijgen gezamenlijk 10,5 miljoen euro. Zorgt u er ondertussen wel voor wat geld opzij te zetten, voor als het straks een strenge winter wordt?

(Photo by Craig Whitehead on Unsplash)

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.