DE BORDSPELLETJES VAN POETIN

Iets tussen ganzenborden en Stratego in. Hij wil niet alleen altijd winnen, maar hij zorgt er ook altijd wel voor dát hij wint. En dus wordt niet alleen Oekraïne, maar heel Europa verder gedestabiliseerd. Op een manier die Poetin strak regisseert. Hij is gruwelijk slim. Hij is machtig. En doet wat Hij wil.


Afspraak is afspraak. Een paar beschouwingen richting het verloop van het nog zo jonge, nieuwe jaar. Omdat ik vind dat je daar eigenlijk niet in februari mee moet aankomen, pluk ik de voorlaatste avond van januari. Eerdere weken werden trouwens in beslag genomen door The Voice (gatver). Maar ook dat is een trend. Misbruik, niet alleen seksueel, van alles en iedereen. Hoe, waar en wanneer dan ook. Zet fraude, corruptie en bedrog gerust in dat rijtje. Maar we pikken niks meer. Dus aanklagen, melden, je gelijk halen, online je gal (en meer) spuwen en proberen er nog wat uit te halen. Bijvoorbeeld een tv-optreden. Iedereen heeft recht op een kwartiertje beroemdheid (vrij naar Andy Warhol).

Heel erg actueel, in dit verband veelzeggend en bevestigend, is dan wel de aanklacht en beschuldiging vandaag van het meisje Harriet Robson, het vriendinnetje van Mason Greenwood (20). Huh? Neem me niet kwalijk, maar dat is een veelbelovende spits van Manchester United. Hij wilde seks, maar Harriet had er even geen zin in. Dat deelt ze allemaal op Insta(gram), inclusief opnames van bedreigende teksten van Mason, foto’s van blauwe plekken en zelfs bloederige gezichtsblessures. Omdat het de aanvaller niet beviel dat hij werd afgewezen. Instant bevrediging, daar is-ie weer. We willen het snel, nu en voor het grijpen. Dat kan die pizza zijn die je om middernacht laat bezorgen, of een seksnummertje. Lekker dan. In allerijl heeft de papa van Harriet de berichten laten verwijderen. Als je de oudste bent, moet je ook maar de verstandigste zijn. Toch?

We doen maar. Met morgen weer een nieuwe dag.

Maar goed, hoe zit het op een paar andere speelvelden? Miljoenen maken zich druk om Vladimir Poetin, in dit geval vanwege zijn begerige blik op Oekraïne. Ik kan u zeggen, daar gaat niks gebeuren. In ieder geval geen fysieke oorlog, anders dan wat er allemaal al aan de hand is. Vier jaar geleden heb ik me hier al afgevraagd wat de agenda van Poetin is. Dat blogje is een aanrader, ‘met de kennis van nu’.

Poetin zet in, en wint. (Photo by Nik Korba on Unsplash)

Ik meen inmiddels wel te mogen stellen, dat hij zijn bevrediging haalt uit bordspelletjes. Iets tussen ganzenborden en Stratego in. Hij wil niet alleen altijd winnen, maar hij zorgt er ook altijd wel voor dát hij wint. En dus wordt niet alleen Oekraïne, maar heel Europa verder gedestabiliseerd. Op een manier die Poetin strak regisseert. Hij is gruwelijk slim. Hij is machtig. En doet wat Hij wil. Na weer een nieuwe overwinning, beloont hij zichzelf met een glimlach op afstand (die voor mij heel herkenbaar is). Het is dus een spel, en Europa noch de VS is intelligent, analytisch of noem het gerust doortrapt genoeg, om de regels van dat spel te beheersen en het verloop een andere wending te geven. De winnaar staat dus vast. Punt.

Inflatie. Vorig jaar waren er kenners, gewichtig kijkende mannen en vrouwen uit de wereld van de ‘haute finance’, die het allemaal wel wisten. Die inflatie is tijdelijk. Het waait wel weer over, er is niks aan de hand. Komt door corona, en ook dat krijgen we onder controle. Ze hebben gelijk als je stelt dat alles tijdelijk is. Dat geldt ook voor je eigen leven. Niets blijft eeuwig duren, de dinosaurus is ook uitgestorven. Maar inmiddels dreigt diezelfde inflatie links en rechts op te lopen naar 10% en hoger. Niks tijdelijk, de cijfers blijven stijgen. BNR meldt dat de inflatie vorige maand is gestegen naar 5,7 procent op jaarbasis. In november werd nog een inflatie van 5,2 procent gemeten, wat al het hoogste niveau was in bijna 40 jaar.

Vertrouw vooral op jezelf, zorg dat je geïnformeerd bent. Dan kun je letterlijk en figuurlijk op je vingers uitrekenen dat bij tekorten aan alles – personeel, grondstoffen, kennis en vaardigheden, huizen, tijd en plek/ruimte – , de centjes vanzelf minder waard worden, zeker als er voor vele miljarden aan gratis geld die wereldeconomie is ingepompt. Je gaat dus meer, en in sommige gevallen heel veel meer betalen. Ondertussen blijven mensen zich wereldwijd gezien in hoog tempo vermenigvuldigen. En ze willen allemaal genieten, er het maximale uithalen. Ik wens ze veel plezier (want wat kan ik anders?).

CORONA BLIJFT

Over oorzaak en gevolg van de blijvende coronavirussen, hoeven we het na de constatering in de vierde en vijfde zin van de alinea hierboven niet meer te hebben. Da’s logisch (vrij naar in dit geval niet Warhol, maar Johan Cruijff). Laat je gewoon volpompen, en dan mag en kun je weer. Het is niet anders, of je moet altijd thuisblijven (en dan krijg je het virus-van-dienst extra stevig binnen via de bezorger of de verzorger, zonder wie je uiteindelijk vanzelf niet meer kunt).

TEN HAG VERTREKT

Op naar een wat luchtiger toetje. Erik ten Hag verlaat aan het eind van dit seizoen Ajax. Ik adviseer hem geen move naar de Premier League, maar Duitsland of Spanje zou hem wel passen. Waarom niet Barcelona, dat binnenkort twee opeenvolgende mismatches op trainersgebied gaat meemaken. Maar misschien is wéér een nieuwe Nederlander in Catalonië wel niet zo gewenst. Dan een echte Fransman in de hoofdstad, Parijs. Een inkoppertje. Zinédine Zidane gaat dit jaar naar PSG. Het fenomeen heeft er ManUnited voor laten lopen. En Feyenoord? Knap, knap, knap. Het is zo opmerkelijk wat daar gebeurt, dat Arne Slot niet meer houdbaar zal zijn. Die wordt vroeger of ietsje later opgehaald door een club in de Premier League, waar juist hij wél zal passen. Nog te weinig profiel voor een topper in Manchester. Newcastle United dan maar? (Dan kan Henk Fraser naar de andere oever van de Maas springen.) En Koeman keert natuurlijk terug bij Oranje. Maar dan is het alweer 2023.

Een reactie op “DE BORDSPELLETJES VAN POETIN

Wat vind je eigenlijk zelf?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.